Urucenjem nagrade Filipu Davidu nedeljnik NIN obelezio 80. rodjendan

Uručenjem nagrade Filipu Davidu za roman “Kuća sećanja i zaborava” i proglašenjem Marijane Milosavljević za “Ličnost godine” nedeljnik NIN obeležio je 80. rođendan.

NIN nagrada_260115_foto Djorjde Kojadinovic 03_1000x0

Na početku svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela Hajat, Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a istakao je da je samo slučaj udesio da vodi najstariji nedeljnik i na Balkanu i 6. nedeljnik na svetu na njegov 80. rođendan.

U našoj redakciji smo počeli da gubimo veru u budućnost sve do pre nekoliko dana kada je planuo tiraž rođendanskog broja NIN-a. Posle doštampavanja tiraža, živnuli smo jer smo shvatili da još uvek postoji publika za jedan ozbiljan, analitičan, kritičan magazin. Pokušaćemo da svaki naredni broj NIN-a liči na ovaj rasprodati, rođendanski. I tako narednih bar 80 godina: zahvaljujem se svima koji stvaraju NIN i svima koji ga čitaju – rekao je Milan Ćulibrk.

Potom je Vladislava Gordić Petković, predsednica žirija za dodelu NIN-ove nagrade za roman godine, obrazložila odluku da priznanje ode u u ruke Filipa Davida. Nagradu od milion dinara koju je obezbedio sponzor Pošta Srbije laureatu najprestižnije književnije nagrade u Srbiji je uručio direktor ovog preduzeća Milan Krkobabić.

NIN nagrada_260115_foto Djorjde Kojadinovic 06_1000x0

– U ovom izvanredno komponovanom romanu prepliću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija. Nagrađena knjiga preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali nas uči da u jednom skrivenom redu stvari postoji svet bez bola i očajanja – kazala je između ostalog Vladislava Gordić Petković

– Imao sam 11 godina kada se pojavio novi broj obnovljenog NIN-a 1951. godine i danas se dobro sećam šta je NIN značio za to vreme, novine koje su se razlikovale po načinu kako su pisane, NIN je kasnije prolazio kroz razna iskušenja, želim mu da sačuva ono što je bilo najbolje u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji – rekao je najnoviji laureat NIN-ove nagrade David.

Svečanost uručenja NIN-ove nagrade za Davida je bila prilika da se seti svojih prijatelja, ranijih dobitnika nagrade Danila Kiša, Borislava Pekića i Mirka Kovača, kako je rekao, značajnih, velikih pisaca, najboljih u srpskoj kulturi koji su svoje poslednje dane proveli van domovine: Kiš u Parizu, Pekić u Londonu a Kovač u Rovinju.

Pored nagrade za roman godine na večerašnjoj svečanosti uručena je i novoustanovljena nagrada “Ličnost godine” novinarki Marijani Milosavljević. Svečanosti u hotelu Hajat prisustvovale su mnoge ličnosti iz našeg javnog života poput Ilije Vujačića dekana Fakulteta političkih nauka, Biljane Srbljanović, Srđana Šapera, Čedomira Jovanovića, Radoslava Zelenovića, poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića…Na kraju svečanosti nastupio je hor Viva Vox.

IMG_3262 IMG_3264 IMG_3266 IMG_3268