Poruka Vladi: Predvidivost poreske politike i dosledna implementacija zakona

Povećanje predvidivosti poreske politike i dosledna implementacija zakona, reforme su koje privreda očekuje od Vlade Republike Srbije u 2015. godini, pokazalo je istraživanje sprovedeno među kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). Istovremeno, privrednici su i dalje optimistični kada je reč o investicijama i otvaranju novih radnih mesta u naredne dve godine.

IMG_2909

Ovo je pokazalo je istraživanje među kompanijama članicama Američke privredne komore (AmCham).

Kompanije su u istraživanju poslale poruku da su donošenje Zakona o radu i izmene Zakona o stečaju najupečatljivije pozitivne promene u 2014. godini, a da su najviše zabrinute zbog mogućnosti da im vlada uvede nove poreske namete.

Zamenik Izvršnog direktora AmCham Amalija Pavić izjavila je na skupu „Treće prolazno vreme- Uključi se za promenu“ da je u odnosu na prošlu godinu povećana zabrinutost kompanija oko makroekonomske stabilnosti, što bi moglo da se odrazi na povećanje poreskih nameta.

Trece-prolazno-vreme-AmCham

„Povećala se zabrinutost firmi oko makroekonomske stabilnosti, posebno vezano za javni dug i deficit i bojazan da će im se uvesti novi poreski nameti“, istakla je ona.

Skoro polovina ispitanika, tačnije 47 odsto, očekuje dalje investicije i otvaranje novih radnih mesta. Pavić je objasnila da to predstavlja mali pad u poređenju sa prošlom godinom kada je 51 odsto članica iznelo takva očekivanja.

Kompanije koje su učestvovale u ovom istraživanju sprovedenom u oktobru i novembru pozdravile su usvajanje novog Zakona o radu i izmene Zakona o stečaju. Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 180 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su ukupno u Srbiji investirale 14 milijardi evra.

IMG_2906 IMG_2907 IMG_2909 IMG_2905