Poruka Vladi: predvidivo i stabilno poslovno okruzenje je preduslov za rast i investicije

Reforma i poboljšanje efikasnosti državne uprave, predvidivost izmene poreskih zakona, smanjenje parafiskalnih nameta i reforma Poreske uprave, zatim reforme zdravstva i obrazovanja ključne su teme i ciljevi koje privreda očekuje od nove Vlade Srbije, prema istraživanju poslovne klime i poverenja investitora sprovedenom ovog leta među kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). Istraživanje takođe ukazuje na potrebu za merama za olakšavanje spoljne trgovine kao i stabilniju politiku zaštite životne sredine, dalje smanjenje sive ekonomije i uspostavljanje jednakih uslova poslovanja za sve, ali i veći fokus na e-Upravi kao načinu da se poboljša efikasnost administracije.

img_5961 img_6073 img_6181 img_6189 img_6197

Zaključci istraživanja su predstavnicima Vlade predstavljeni na konferenciji „Četvrto prolazno vreme“, koju je AmCham organizovao po četvrti put. Opšte zadovoljstvo poslovnom klimom je umereno. Delimično do umereno zadovoljno je 84% članova AmCham-a, dok 68% očekuje unapređenje u sledeće četiri godine odnosno do kraja mandata trenutne Vlade. Da bi došlo do rasta, kompanije iz članstva AmCham-a izdvajaju neophodne preduslove: povećanje predvidivosti poreskog i neporeskog sistema uz reformu Poreske uprave, dalje smanjenje sive ekonomije, reformu državne uprave i što šire uvođenje e-Uprave, reformu zdravstva, mere za olakšavanje spoljne trgovine, reformu regulative zaštite životne sredine i reformu obrazovanja. Reforme koje su u istraživanju ocenjene kao uspešne su izmene Zakona o radu, smanjenje administracije za građevinske dozvole, smanjenje nesolventnosti kroz izmenu regulative stečaja i izvršenja dok su kao najgore ocenjene reforma javnih preduzeća, nedavna reforma javnih nabavki i započeta pa napuštena reforma parafiskalnih nameta.

lap-time-21111 lap-time-21112 lap-time-21113

Članovi AmCham-a ostaju oprezni optimisti kada je u pitanju rast i zapošljavanje– njih 61 odsto očekuje rast u poslovanju, 50% očekuje da će taj rast zahtevati i dodatno zapošljavanje u naredne dve godine, dok 40% članstva prognozira rastući trend, ne samo u njihovoj kompaniji već u celoj industriji iz koje dolaze.

„Rezultati istraživanja predstavljaju veoma vredne podatke iz razloga što odražavaju percepciju 196 najuspešnijih američkih, međunarodnih i lokalnih kompanija koje posluju u Srbiji, čiji je ukupan prihod u 2015. godini u zemlji iznosio oko 11 milijardi evra i koje zapošljavaju 100.000 građana Srbije. Određeni, ne mali, rezultati su postignuti, ali put do željenog poslovnog okruženja je još uvek dug. Zbog toga smatramo da je sada važnije nego ikad da Vlada i privreda rade u maksimalnom mogućem saglasju“, naglasio je u uvodnom izlaganju Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.

laptime10 laptime17 laptime20

Na skupu „Četvrto prolazno vreme”, u svom obraćanju kao izaslanik predsednika Vlade Aleksandra Vučića, ministar privrede Goran Knežević rekao je da ovakva vrsta dijaloga sa privredom predstavlja vrlo važan korak za identifikovanje ključnih koraka koji treba da se preduzmu u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja i privlačenja većeg broja stranih investitora.

laptime01 laptime02 laptime03

U panel diskusiji učestvovali su Dušan Vujović, ministar finansija, Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Dragana Marković, direktorka Poreske uprave, kao i Zoran Petrović, predsednik AmCham-a i Vera Nikolić Dimić, izvršna direktorka AmCham-a u ulozi domaćina i moderatora panela.

IZVOR: AMCHAM.RS