Odrzana Generalna skupstina AmCham-a

Na Generalnoj skupštini predstavljeni su rezultati rada udruženja u 2016, a glasanjem predstavnika kompanija članica odabran je deo rukovodstva Upravnog odbora. Ovom prilikom dodeljena je i godišnja nagrada AmCham HERO dr Magdaleni Đorđević iz Instituta za fiziku, za unapređenje i promociju nauke.

Za drugog potpredsednika UO AmCham, predstavnici kompanija članica izabrali su Vladana Živanovića iz kompanije NCR, za sekretara-blagajnika izglasan je Igor Lončarević iz kompanije KPMG, a Upravnom odboru će se u funkciji člana bez portfelja pridružiti Dragan Lupšić iz kompanije Coca-Cola Hellenic i Nenad Vučinić iz kompanije TeleSign.

„Tokom 2016. godine Američka privredna komora u Srbiji je u saradnji sa predstavnicima relevantnih državnih institucija i Vlade, ostvarila značajne rezultate na unapređenju regulatornog okvira poslovanja, naročito u oblasti zdravstva, poreskih propisa i borbi protiv sive ekonomije. Zahvaljujem se svim kompanijama članicama na izuzetnoj posvećenosti i poverenju, i siguran sam da ćemo zajedničkim snagama, idejama i predlozima nastaviti da doprinosimo unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji“, izjavio je u pozdravnom govoru Zoran Petrović predsednik Upravnog odbora AmCham-a.

Direktorka izvršne kancelarije AmCham Vera Nikolić Dimić istakla je da AmCham zahvaljujući brojnim radionicama i projektima poput edukativnog programa AmChamps, utiče na profesionalni razvoj i povezivanje kadrova kompanija članica. „Fokus Američke privredne komore će i tokom 2017. godine biti na obrazovanju i stvaranju spone između poslovne i akademske zajednice, kroz podršku i saradnju sa Beogradskim univerzitetom, Matematičkom gimnazijom u Beogradu i domaćom startup zajednicom.“

AmCham Hero nagrada Američke privredne komore u Srbiji dodeljuje se četvrtu godinu zaredom. Namenjena je izuzetnim pojedincima, ustanovama i neprofitnim organizacijama, koje su značajno doprinele napretku u oblasti svoga delovanja ili koje su svojim aktivnostima ostvarile izuzetan uticaj na celokupno društvo.

Kompanije članice AmCham-a za nagradu AmCham Hero nominovale su 11 kandidata čiji se doprinos zajednici može smatrati herojskim, a odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je petočlani žiri u sastavu: Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu; Aja Jung, direktorka i osnivač Beogradskog festivala igre; Vanja Grbić, bivši odbojkaški reprezentativac; Tatjana Veselinović, prezenter i producent TV N1 i Igor Bogićević, ko-osnivač i tehnički direktor kompanije Seven Bridges Genomics.

„Istrajnost, izuzetnost i vizija dr Magdalene Đorđević i njenog projekta, za koji je podrška stigla i iz Evropskog istraživačkog centra, mogu se smatrati herojskim doprinosom ne samo srpskoj nego i svetskoj nauci. Osim toga, herojskim smatramo i insistiranje dr Đorđević da svoje istraživanje nastavi u Srbiji i na taj način doprinese razvoju infrastrukture i nauke u Srbiji, i pritom pruži podstrek mladim naučnicima da ovde rade i stvaraju“, istakao je direktor Matematičke gimnazije u Beogradu i predsednik žirija Srđan Ognjanović.

IZVOR: AMCHAM:RS