E-banking – onlajn savet bankara, potpisivanje ugovora …

Sosijete ženeral banka predstavila je večeras prvu onlajn ekspozituru, koja je već počela sa radom u Srbiji, a klijentima te banke omogućava da potpisuju ugovore, ostavljaju depozite, dobiju savet bankara, kao i druge usluge i to onlajn, od kuće i bez naknade.

BEOGRAD – Sosijete ženeral banka predstavila je večeras prvu onlajn ekspozituru, koja je već počela sa radom u Srbiji, a klijentima te banke omogućava da potpisuju ugovore, ostavljaju depozite, dobiju savet bankara, kao i druge usluge i to onlajn, od kuće i bez naknade.

Onlajn ekspozitura omogućava podnošenje zahteva, realizaciju gotovinskog kredita, štednje, dozvoljenog minusa, oročenja, trajnog naloga, ali i direktnog zaduženja, i to preko interneta, rečeno je na skupu uz objašnjenje da klijenti kroz video razgovor mogu dobiti i savete od bankarskih službenika, i nakon radnog vremena banke i vikendom.

IMG_3687

Član IO Sosijete ženeral banke Pjer Bosk izjavio je večeras da ovaj digitalni pristup znači zapravo mogućnost da se kupe proizvodi i usluge online.

IMG_3693

„Nije reč samo o tome da klijent može poslove s bankom da odradi od kuće, već i o tome da želimo da im damo izbor. Ako hoćete da dođete u banku – može, ako hoćete savet profesionaca od kuće, video pozivom moguće je i to“, rekao je Bosk.

Vuk Kosovac, direktor strategije i marketinga Sosijete ženeral banke rekao je da je onlajn ekspozitura korak dalje u digitalizaciji koja je rastući trend u bankarstvu na globalnom nivou.

IMG_3691

„Elektronsko bankarstvo je najrasprostranjeniji vid elektronskog poslovanja u Srbiji i ima mnogobrojne koristi za građane i ekonomiju – od uštede vremena i novca do smanjene upotrebe gotovine. Imajuci u vidu da sve veci broj ljudi bira da transakcije obavlja van banke, investirali u vrhunska tehnološka rešenja“, rekao je Kosovac.

On je istakao da je velika pogodnost što korisnici imaju „žive i prave savetnike onlajn, a oni su dostupni od 8 do 22 sata radnim danima, i vikendom od 10 do 19 sati.

Za one koji bi da koriste mogućnost potpisivanja ugovora, primera radi, neophodno je da imaju kvalifikovani digitalni sertifikat tj. digitalni potpis koji je priznat kao svojeručni.

IMG_3688

Sosijete ženeral banka će, kako je rečeno, klijentima koji do kraja januara sledeće godine u okviru onlajn ekspoziture poruče ovaj sertifikat i uspešno realizuju zahtev za onlajn gotovinski dinarski kredit, refundirati troškove nabavke digitalnog sertifikata.

Ako taj sertifikat nemaju, putem e-bankinga ove banke mogu podneti zahtev za kredit i dozvoljeni minus, preračunati ratu kredita, pogledati nacrt ugovora i plana otplate, a kurir će im u željeno vreme doneti ugovor na kućnu adresu ili mogu izabrati da isti ugovor potpišu odlaskom u ekspozituru.

Sava Savić pomoćnik ministra za informatiku u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, objasnio je da Srbija ima zakone koji omogućavaju da se sve obavi elektronski, a za to je poteban kvalifikovani elektronski sertifikat, kojih trenutno u Srbiji ima oko 100.000.

On priznaje da država na mnogim mestima još ne prepoznaje elektronska dokumenta, ali regulatorni okvir postoji, omogućava primenu elektronskog dokumenta, arhiva i načina rada, a da država radi na uspostavljanju ekosistema u kojem je digitalni svet održiv.

IMG_3685

Igor Brnabić iz NALED-a primetio je da je sve što se radi elektronskim putem transparentnije i daje uštede.

Dragan Varagić, savetnik za poslovnu primenu interneta poručuje da e-banking, ali za razliku od ostalih ima rešenje koje omogućuje da bez odlaska u banku možete da potpišete ugovore.

„Praktično je pomereno radno vreme ekspoziture do 22 sata, a neke poslove će biti moguće završiti tokom cele noći“, rekao je on.

Mićo Basara direktor razvoja u Komtrejdu izjavio je da je za razvoj elektronskog poslovanja ključna reč poverenjem ali ne u elektronsku, nego u pravosudni sistem koji bi trebalo da zaštiti 99,9 odsto građana od manjine koja se bavi eletronskim kriminalom.

„Što više budemo štitili ljude od elektronskog kriminala, biće penetracije tehnologije“, konstatuje on.

IZVOR TANJUG.RS